De nieuwste trend bij autoverkoop

Online je auto kopen

[Leestijd 7 minuten] Het is al spannend om een auto te kopen, laat staan dat je – net als ik – de stap neemt om je digitale winkelwagentje te vullen met een auto. In crisistijden loopt alles anders dan anders, ook de verkoop van auto’s. De nieuwste trend op het gebied van autoverkoop is je auto online kopen. Ik vertel je waarom ik mijn auto online heb gekocht? Geschreven door onze gastblogger

Aankoopspanningen

Een auto kopen vind ik om twee redenen spannend: ten eerste heb ik onlangs een slechte ervaring gehad met de aankoop van een auto. Je vraagt je vast af of ik de auto heb gekocht zonder proefrit te maken, zonder garantie of dat ik de auto heb gekocht bij een niet-erkend autobedrijf? Nee, nee en nee. Toch kan je ook dan een kat-in-de-zak kopen. Verder vind ik dat als je naar de dealer gaat om een proefrit te maken, je in een kort tijdsbestek rekening moet houden met duizend-en-één aspecten. Ik weet redelijk van auto’s, maar ik vind het ook fijn om bij een grote aankoop rustig te kijken wat ik ga kopen. Door de kat-in-de-zak aankoop is er toch een kink in mijn kabel gekomen.

De keiharde realiteit is dat ik KA ben sinds ik mijn kat-in-de-zak auto terug heb gebracht. KA staat voor Koos Autoloos, mijn nieuwe bijnaam. En dat is niet heel handig als je de luxe van een auto bent gewend om mee naar je werk te gaan, boodschappen mee te doen en je kindjes naar opa en oma te brengen. Wat doe je als Nederland en omliggende landen in lockdown verkeren en alle niet-essentiële winkels zijn gesloten, waaronder de showroom bij de dealer?

De service bij online aankoop

Er is een wereld voor mij opengegaan. De online autoverkoop-wereld wel te verstaan. Wist je dat als je een auto online koopt, je de auto na levering veertien (14) dagen op proef mag uitproberen? Bevalt de auto binnen die veertien dagen niet, dan kun je deze zonder opgave van redenen retourneren. Het is een Wehkamp voor auto’s met een niet goed, geld terug garantie. Een voordeel die offline wat mij betreft ook wel mag worden aangeboden. Een kleine side note: er zit naast het tijdslimiet van veertien dagen ook een limiet aan het aantal te proberen kilometers, namelijk vijfhonderd (500) kilometer bij mijn aankoop.

Deze fantastische veertiendaagse service is voor mij de reden om verder te kijken naar de aangeboden occasions. Op de site worden de auto’s volledig en net iets uitgebreider gepresenteerd met omschrijving, video- en fotomateriaal en worden de eventueel aanwezige beschadigingen inzichtelijk gemaakt met afzonderlijk duidelijke foto’s. Alle auto’s zien er schoon en verzorgd uit, wat ik heel belangrijk vind. Het is toch een domper om bij een smerige auto te gaan kijken. Het heerlijke van dit online materiaal is dat je het beeldmateriaal keer op keer kan bekijken als je nog iets te binnenschiet of als je alvast wilt weg zwijmelen.

Dus, ik heb het gedaan! De auto is woensdag aan huis geleverd. De levering werd beter begeleid dan ik ooit bij een dealer heb mogen ervaren. Het is trouwens ook mogelijk om de auto bij levering af te wijzen als deze al gelijk, om wat voor reden dan ook, niet voldoet. Dan wordt de auto gelijk weer meegenomen. Niet voor mij hoor. Ik heb een topper uitgezocht voor een zachte prijs. Nog een voordeel van online kopen, de prijs. Nu ga ik een week de auto op mijn gemak uitproberen. Niemand die mij op mijn vingers kijkt als ik de auto bekijk, of direct na de proefrit mij het hemd van het lijf vraagt en van tevoren een tijdslimiet stelt aan de te maken proefrit.

Aankooptip

Wat ik dit keer ook anders ga doen, is de auto laten keuren. Eén week na levering zal de keuring plaatsvinden. Er zijn meerdere onafhankelijke keuringsstations die hierin zijn gespecialiseerd. Zo weet je precies wat de status is van de aan te schaffen of gekochte auto. Sommigen keuringsbedrijven kunnen ook bij je thuis komen. Gemak dient de mens. Ik ben benieuwd of de auto zo goed is als wordt aangegeven.

Overweeg jij ook om je auto online te kopen, wil je jouw koopervaring delen of heb je andere vragen? Stuur ons een berichtje of laat een reactie achter in de comments. Heb je specifieke vragen aan onze gastblogger, vermeldt dit dan bij je vraag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *